SACRED MENARCHE ~ EER  onze jonge vrouwen

 

Ik wilde mijn dochter graag een bijzondere overgangs-ervaring kunnen geven als zij zou gaan menstrueren. Zodoende heb ik in 2020, tegelijk met mijn sister Elly, een cursus Sacred Menarche gevolgd. Ik werd steeds enthousiaster om dit ook door te gaan geven middels workshops en begeleiden van ceremonies omdat het zo belangrijk is! Om meiden te laten voelen dat ze zichzelf mogen zijn, dat ze prachtig zijn, en met zelfvertrouwen en trots hun eigen levenspad mogen bewandelen. Zich gedragen mogen voelen in hun eigen netwerk van vrouwen. Elly heeft het zo liefdevol begeleid. Mijn dochter vond het fantastisch, ze heeft met volle teugen de dag in zich opgenomen en het was een belangrijke dag voor haar, én voor mij als moeder.

 

" Let’s teach our daughters their body’s are sacred

Let’s give them a chance to be free of shame

Let’s tell them the truth about the gift of being a woman

Let’s give them the gift of sisterhood early on

So they know when life get’s rough they are never alone "

Voel je dat je je dochter of andere jonge vrouwen graag wilt eren en vieren in haar prille vrouwzijn? Misschien wel met een ceremonie of ritueel voor haar eerste menstruatie? Wil je jonge vrouwen graag ondersteunen; dat ze een gezonde relatie met hun lichaam opbouwen, een positief zelfbeeld ontwikkelen, dat ze voelen dat ze op hun manier hun levenspad mogen bewandelen terwijl jij naast hun staat? Dat ze zich gedragen mogen voelen in hun eigen netwerk van generaties vrouwen? Dan verwelkomen wij jou graag bij onze workshop in de rode tent. De rode tent is van origine de plaats waar vrouwen zich tijdens donkere maan drie dagen per week terugtrokken. Ze vertelden elkaar verhalen en gaven hun kennis en geheimen door over geboorte, bevalling, sterven, geneeskrachtige kruiden en heling.

 

In deze workshop ga je ervaren en leren hoe je een circle, een ceremonie kan hoeden voor (jonge) vrouwen. Wij leren je tevens over de waarde van het vieren van de eerste menstruatie, Menarche genoemd. Al generaties lang worden wij als vrouwen achtervolgt door schaamte en taboe rondom dit thema. Dit maakt dat veel (jonge) vrouwen alleen worstelen met hun ongemakken en hun cyclus eerder vervloeken dan de kracht ervan erkennen.


En dat terwijl het een heel bijzonder moment is en, van oudsher in allerlei culturen werd (en wordt) gevierd en geëerd.
Zo beschouwd het inheemse Dené volk vrouwen als spiritueel krachtiger dan mannen. Een onderdeel van hun menarche traditie is dat de jonge vrouw zich gedeeltelijk afzondert, zodat ze kan groeien in haar spirituele kracht. Bij de Pueblo tradities vieren ze Menarche door een complexe vierdaagse ceremonie uit te voeren, die heling brengt voor de hele community. Tijdens de ceremonie wordt de jonge vrouw tijdelijk als goddelijk gezien. Ze is dan Moeder Aarde zelf en er wordt gezegd kan de mensen om haar heen helen.

 

Rituelen en ceremonies zijn er om een belangrijk moment te markeren, te bekrachtigen en je te helpen transformeren naar een volgende fase. Dat je afscheid neemt van het “oude” en het nieuwe verwelkomt. Denk bijvoorbeeld ook aan andere “rites of passage” als bij geboorte en sterven, maar ook de menopauze.

 


 

Deze workshop is voor jou:


- als je moeder (of oma, verzorger, tante etc.!) bent van een meisje dat binnenkort zal gaan menstrueren of haar eerste menstruatie heeft gehad

- als je de roep voelt om de taboe van schaamte te doorbreken bij jezelf en de volgende generatie. Dit thema kun je na deze workshop ook goed faciliteren bij een rode tent voor jonge of volwassen vrouwen.

- je jonge vrouwen een positieve associatie en zelfbeeld wilt meegeven over hun menstruatie en hun lichaam

- je jonge vrouwen graag wilt meegeven dat zij hun eigen weg mogen gaan bewandelen.

- je dit wil bekrachtigen met een rite of passage, een overgangsritueel, die haar hele leven zal bijblijven

 


Wij, Elly Ariella en ik, bieden je graag ervaringen, tips en informatie over het vieren van de Menarche voor je dochter of voor andere jonge vrouwen.

Laat je inspireren om de viering of circle vorm te gaan geven zodat het bij de jonge vrouw(en) en jou past. We gaan diep zakken in het thema door onszelf te eren en te vieren als cyclische vrouw, waardoor je zelf ook het nodige zal kunnen helen als het gaat om schaamte, hoe je je cyclus ervaart, het niet gezien zijn toen je zelf jong was. Wij geven je tevens achtergrond informatie en ideeën wat je praktisch kunt doen, bijvoorbeeld de aankleding en omhulling, maar ook voor het maken van iets moois om de viering en intenties te herinneren. EN: je wordt lid van onze facebookgroep, waar je naderhand nog vragen kunt stellen aan ons, kunt uitwisselen en met elkaar delen.

 

Inhoud workshop:

- ceremonie en ering van je eigen cyclus en vrouw zijn- samen beleven, wijsheid aanboren en delen over hoe je een viering kunt geven en voorbereiden- ideeën, tips, info, achtergronden
- bekrachtigende creatie maken o.a. menstruatie cyclus tracking armband.
- een manual (twv 12,50 euro)
- lidmaatschap van de exclusieve facebookgroep
- pop-up store met mooie Menarche producten van vilt door Annelies en Wild Women Of Mother Earth card deck van Elly
- een dag vol sisterhood en vrouwen verbinding!


Dit schreef ik eerder over Evie’s viering:

“.. Ze heeft al meerdere sprongen gemaakt in haar jonge leven. Over het denkbeeldige riviertje als oudste kleuter, het rozen-koord om de eerste klas in te springen, het rozen-koord om de basisschool uit te springen. En afgelopen zaterdag… na een prachtige middag, ook weer een rozenkoord. Maar nu sprong Evie, op haar eigen moment en vol overgave, over de rozen op de drempel van haar kindertijd naar haar toekomst als jonge vrouw.

Vier lieve sisters en Evie haar vriendin kwamen naar de rode tempel die Elly en ik hadden gemaakt. Meteen was het voelbaar dat het een bijzondere dag zou worden, toen Evie haar schroom opzij zette en op eigen initiatief met schelp, rokende salie en veer, Elly smudge-te voordat zij de ruimte ging betreden. Binnen was het gezellig, en vooral .. rood! Want we vierden Evie haar eerste menstruatie, ook wel menarche genoemd, en haar overgang van meisje naar jonge vrouw. De aanwezigheid van haar vriendin en sisters gaf haar een warme bedding om te ontspannen, te mogen leunen in vrouwelijkheid en sisterhood. Met deze ceremoniële viering wilden we Evie een positieve associatie meegeven over menstrueren, de magie en schoonheid van haar eigen lichaam, dat ze trots mag zijn op wie ze is en haar eigen unieke pad mag lopen. Door met elkaar te delen, verschillende rituelen, het maken van een menstruatie armband, Evie te verwennen met massage, henna, een speciale kist, symbolische cadeaus, mooie woorden, en liefdevolle en bekrachtigende vrouwen-wijsheid. Het was voor ons allemaal een dag van heling. Ik zie wat het Evie heeft gegeven en koester dit met haar. Ik merk dat er innerlijk bij haar een overgang heeft plaatsgevonden.

Dit is zo nodig voor elk meisje, voor elke vrouw. Om te ervaren dat ze er helemaal mag zijn, en dat ze op haar wijze haar eigen levenspad mag bewandelen. Dat haar lichaam van haar is, en dat ze er voor mag zorgen. Zich gedragen mag voelen in een netwerk van vrouwen van alle leeftijden.

We maken zo een weg vrij voor een nieuwe generatie vrouwen die van nature in hun kracht staan en als vanzelfsprekend voelen dat hun eigen plek en blauwdruk op aarde hun geboorterecht is.

Deze heling en bekrachtiging is wat het collectieve vrouwelijke, de wereld, nodig heeft om in balans te komen”.

 

 


PRAKTISCH:

 

Deze workshop wordt momenteel niet meer gegeven. We bezinnen ons op hoe dit bij ons eigen aanbod blijft passen.

Datum: 2 April 2022

De workshop vindt plaats in het atelier van Felting Goddess in Heelsum.

Tijd: 10 tot 17 uur

De workshop is 149 euro. Inclusief manual en biologisch koffie/thee/lekkers gedurende de dag. De lunch is potluck, iedereen neemt lekker eten mee (tip: rood 😊 ) om samen te delen

 


 

Elly heeft veel ervaring in het werken met sisterhood, wombhealing en rituelen: "Ik geef deze workshop met veel bezieling. Mijn eigen cyclus was jaren lang heftig en beladen door {zelfzorg} rituelen en wombhealing heb ik mijzelf kunnen helen. Deze kennis geef ik graag door". Kijk voor meer info op www.ellyariella.nl

Annelies werkt in haar bedrijf met proces en bekrachtiging van vrouwen dmv het verbinden van vilt met vrouwelijke spiritualiteit en creatiekracht. Meer info vind je natuurlijk op deze website van Felting Goddess.

 

We zijn Sacred Menarche Ceremony Holders. In 2020 hebben we een cursus gevolgd om meer te weten en ervaring op te doen in het geven van Sacred Menarche ceremonies. Our gratitude goes to Tnah Louise (USA) for teaching and inspiring us.